Tess Wilschut Sailing
Seizoen 2018-2019

Bio

Tess Wilschut (Amsterdam, 2000) is lid van WV De Koenen in Amsterdam. Ze zeilt inmiddels ruim 12 jaar wedstrijden, waarvan 10 jaar internationaal EuroCups, EK’s en WK’s (kriskras door Europa en van Australië tot in de Verenigde Staten). Ooit begonnen als bemanning in de tweemans Cadet zeilt zij nu 49erFX en sinds augustus 2018 als aanstormend talent bij de Topzeilacademie van het Watersportverbond in Scheveningen, de sailing university van Nederland.

49erFX

De 49erFX is de officiële Olympische tweemans skiff voor vrouwen (FX staat voor Female Xtreme), een spectaculair racemonster met een gennaker (een asymmetrische spinnaker) en een dubbeltrapeze. Deze boot stelt hoge eisen aan de balans en atletische kwaliteiten van de zeilers. Ook in 2020 en 2024 maakt de 49erFX deel uit van het officiële zeilprogramma van de Olympische Spelen in Enoshima, Japan (2020), en Marseille, Frankrijk (2024). Vandaar dat de selecte groep aanstormende talenten van de Topzeilacademie onderdeel uitmaakt van TeamNL!

Recente periode

Op haar 15de maakte Tess vanuit de Cadet de overstap naar de 29er, een gemengde transitieklasse op weg naar de 49erFX. Afgelopen jaar (seizoen 2018) namen zij en haar team deel aan tal van internationale evenementen, onder andere:

  • verschillende EuroCups 29er (o.a. Spanje, Italië en Nederland)
  • Red Bull Foiling Generation in Scheveningen (een uitstapje in de foiling F18 catamaran)
  • Youth World Sailing Championships 2018 in Corpus Christi, VS, in de 29er
  • 29er Europees Kampioenschap 2018 in Helsinki, Finland
  • 2018 Junior World Championship 49erFX op het Olympische water van Marseille, Frankrijk

Voor dit seizoen ontving Tess begin 2019—samen met Femke van den Berg, haar teammaatje in 2018—de prestigieuze Frieda Vollebregt Prijs voor beste Dames Talent Team 2018. Deze prijs is vernoemd naar Frieda Vollebregt van KWV De Kaag die begin jaren ’70 van de vorige eeuw aan de wieg stond van het internationale dameswedstrijdzeilen in Nederland.

Team

Tess wordt omringd door een professioneel team—van het Topzeilcentrum van het Watersportverbond—dat haar stimuleert, traint en helpt een betere zeiler en atleet te worden. Graag stellen wij hen hier voor: Kaj Böcker :: zeilcoach; Lars Kemperman :: fysieke trainer; Bart Bressers :: fysiotherapeut en Judith Rouwenhorst :: lifestyle coach. Daarnaast wordt Tess persoonlijk begeleid door Maren Broekens :: mental coach.

Komende periode

Op dit moment wordt er door de zeilers van de Topzeilacademie in wisselende samenstelling gevaren om ieders rol en ervaring zoveel mogelijk uit te diepen, bij te schaven en te versterken. Dat betekent dat de dames nog niet in vaste teams varen en ook nog wisselen tussen sturen en bemannen. Deze winter vinden de trainingsstages plaats in Vilamoura (in het uiterste zuiden van Portugal) en in Palma (op Mallorca), omdat daar, mede door de watertemperatuur, efficiënter en langer getraind kan worden. Van december tot en met april traint Tess iedere maand telkens twee aaneengesloten weken in Portugal of Spanje op volle zee.

Eind maart begint dan weer het wedstrijdseizoen. De eerste wedstrijd is de 50ste(!) Trofeo S.A.R. Princesa Sofía Iberostar oftewel de Princess Sofia Cup in Palma, op Mallorca, als sluitstuk van de trainingsstage in Spanje. Daarna wordt er weer in Scheveningen getraind en vanuit daar naar wedstrijden elders in Europa en de wereld.