Tess Wilschut Sailing
Seizoen 2018-2019

Bio

Tess Wilschut (Amsterdam, 2000) is lid van WV De Koenen in Amsterdam. Ze zeilt inmiddels ruim 12 jaar wedstrijden, waarvan 10 jaar internationaal EuroCups, EK’s en WK’s (kriskras door Europa en van Australië tot in de Verenigde Staten). Ooit begonnen als bemanning in de tweemans Cadet zeilt zij nu 49erFX bij het Topzeilcentrum van het Watersportverbond in Scheveningen. En sinds maart 2019 vormt zij met Dewi Couvert (1995) een van de slechts vier Nederlandse damesteams die werden uitgenodigd de kwalificatiewedstrijden voor de Olympische Spelen 2020 in Tokio te varen.

49erFX

De 49erFX is de officiële Olympische tweemans skiff voor vrouwen (FX staat voor Female Xtreme), een spectaculair racemonster met een gennaker (een asymmetrische spinnaker) en een dubbeltrapeze. Deze boot stelt hoge eisen aan de balans en atletische kwaliteiten van de zeilers. Ook in 2020 en 2024 maakt de 49erFX deel uit van het officiële zeilprogramma van de Olympische Spelen in Enoshima, Japan (2020), en Marseille, Frankrijk (2024).

Recente periode

Op haar 15de maakte Tess vanuit de Cadet de overstap naar de 29er, een gemengde transitieklasse op weg naar de 49erFX. In 2018 namen zij en haar team deel aan tal van internationale evenementen, onder andere:

  • verschillende EuroCups 29er (o.a. Spanje, Italië en Nederland)
  • Red Bull Foiling Challenge in Scheveningen (een uitstapje in de foiling F18 catamaran)
  • Youth World Sailing Championships 2018 in Corpus Christi, VS, in de 29er
  • 29er Europees Kampioenschap 2018 in Helsinki, Finland
  • 2018 Junior World Championship 49erFX op het Olympische water van Marseille, Frankrijk

Voor dit seizoen ontving Tess begin 2019—samen met Femke van den Berg, haar teammaatje in 2018—de prestigieuze Frieda Vollebregt Award voor beste Dames Talent Team 2018. Deze prijs is vernoemd naar Frieda Vollebregt van KWV De Kaag die begin jaren ’70 van de vorige eeuw aan de wieg stond van het internationale dameswedstrijdzeilen in Nederland.


Komende periode

Sinds half maart 2019 vormt Tess met Dewi Couvert (zie foto) team NED69 dat, samen met drie andere damesteams, namens het Watersportverbond uitkomt voor TeamNL op de trials—de kwalificatiewedstrijden—voor deelname aan de Olympische Spelen 2020 in Tokio. Afgelopen maanden hebben zij zich in Portugal en Spanje in wisselende teamsamenstellingen voorbereid op het komend seizoen.


Eind maart begon het wedstrijdseizoen echt. De eerste wedstrijd was de 50ste(!) Trofeo S.A.R. Princesa Sofía Iberostar oftewel de Princess Sofia Cup in Palma, op Mallorca, als sluitstuk van de trainingsstage in Spanje. Daarna werd er intensief in Scheveningen getraind en vanuit daar naar wedstrijden elders in Europa.

De Olympische trials vonden in april en mei plaats in respectievelijk Genua, Italië (de Hempel World Cup Series), en Weymouth, Engeland (de 49erFX European Championship). Ze werden verdiend gewonnen door onze teamgenoten Annemiek Bekkering en Annette Duetz, die zowel regerend Wereldkampioen als Europees Kampioen zijn. Proficiat meiden!

Na deze trials gaan wij op volle kracht trainen voor de komende WK’s: Wereldkampioenschap 49erFX 2019 in Auckland, Nieuw Zeeland, in november en het Wereldkampioenschap 49erFX 2020 in Australië in februari volgend jaar.

Team

Dewi en Tess worden omringd door een professioneel team—van het Topzeilcentrum van het Watersportverbond—dat hen stimuleert, traint en helpt nóg betere zeilers en atleten te worden.

Graag stellen wij hen hier voor: Kaj Böcker :: zeil- en performance coach; Lars Kemperman :: fysieke trainer; Françoise Broekhof :: sportarts; Bart Bressers :: fysiotherapeut en Judith Rouwenhorst :: lifestyle coach.

Daarnaast wordt Tess persoonlijk begeleid door Maren Broekens :: mental coach.