Tess Wilschut Sailing
Seizoen 2019-2020

De Olympische 49erFX

De 49er is de Olympische tweemans zwaardboot sinds Sydney, 2000. De bemanning maakt gebruik van een dubbeltrapeze om de boot overeind te houden. Deze boot stelt hoge eisen aan de balans en atletische kwaliteiten van de zeilers.

Aan het begin van de 21ste eeuw, net voor het foiling tijdperk, was de 49er de snelste zeilboot op de Olympische Spelen (met een maximum snelheid van zo’n 25 knopen). Dit komt door haar lage gewicht, geringe diepgang, grote zeiloppervlak en grote breedte. De boot heeft namelijk twee zogenaamde wings: verbredingsstukken aan de zijkant die als voetsteun dienen voor de bemanning. Samen vergroten de wings de breedte van de boot met ruim een meter. Vanwege de lage waterweerstand, geringe diepgang en daardoor hoge snelheid geldt de 49er als een skiff.

Female Xtreme

De 49erFX—‘FX’ staat voor Female Xtreme—is een doorontwikkeling van de 49er en werd voor het eerst gebruikt op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Daar verving de 49erFX de Elliott 6m voor vrouwenteams. Ook op de Olympische Spelen in Tokio 2020 (met het zeilprogramma in Enoshima, Japan) en Parijs 2024 (zeilprogramma in Marseille, Frankrijk) is de 49erFX de officiële tweemansboot voor vrouwenteams.

De 49er-familie werd in 1995 ontworpen en (door)ontwikkeld door de Australische skiff designer Julian Bethwaite.