Tess Wilschut Sailing
Seizoen 2019-2020

Tess in de media...

Woensdag 20 maart 2019 – Amstelveens Nieuwsblad

Amstelveense zeilster Tess Wilschut in het Olympische TeamNL

Amstelveens topzeilster Tess Wilschut is op 14 maart geselecteerd voor het Olympisch zeilteam van TeamNL. Samen met Dewi Couvert vormt Tess team NED69 in de 49erFX, de Olympische tweemans zwaardboot voor damesteams.

De komende periode treden de dames in het kwalificatiestrijdperk voor de Olympische Spelen 2020 in Tokio. Vier Nederlandse damesteams zijn door het Watersportverbond geselecteerd om deze zogenaamde trials—waar de wereldtop aanwezig is—te varen, onder wie teamleden Annemiek Bekkering en Annette Duetz, de regerend wereldkampioenen.

De eerste trial wordt al begin april gevaren in Genua, Italië en de tweede in Weymouth, Engeland, begin mei. Maar eerst verzeilen de dames de 2019 Trofeo S.A.R. Princesa Sofia Iberostar—de 50ste Prinses Sofia Cup—in Palma de Mallorca van 29 maart tot en met 6 april, als trainingsevenement.

Bron: Amstelveens Nieuwsblad

+ + + + + + + +

Maart 2019 – Sportcentrum VU

Het inspirerende verhaal van toptalent Tess (18)

Tess Wilschut (18) is het aanstormende toptalent in het zeilen. De Amstelveense zit in haar laatste jaar van de middelbare school en haar ambitie is om in 2024 mee te doen met de Olympische Zomerspelen.

“Ik sport bij Sportcentrum VU omdat dit dichtbij mijn huis is. Het is voor mij vijf minuten fietsen van waar ik woon. Momenteel zit ik in mijn eindexamenjaar, ik heb 6 vwo in twee jaar gesplitst. Vorig jaar heb ik zes vakken afgerond en dit jaar ga ik de laatste twee vakken afronden. Ik heb een beloftestatus en daardoor is dit gelukkig mogelijk.

In 2024 wil ik meedoen met de Olympische Zomerspelen in Parijs met wedstrijdzeilen, daarvoor moet ik sterker worden. Ik vaar de skiff, dat is een snelle zeilboot met trapezes en drie zeilen. Je zit daar met z’n tweeën op.

Bij Sportcentrum VU train ik vijf keer per week, 3 krachttrainingen en 2 conditietrainingen. Buiten Sportcentrum VU train ik in de winter in het buitenland. Ik ga dan tien dagen per maand naar Portugal of Mallorca. Halverwege april begin ik dan weer met trainingen in Scheveningen. Daar train ik dan van donderdag tot en met zondag. In de zomer doe ik dan wedstrijden. De wedstrijden die ik in de zomer doe zijn voornamelijk in het buitenland, afgelopen zomer in Duitsland, Finland, Verenigde Staten, Frankrijk maar ook in Nederland in Scheveningen.

Ik sport hier ruim twee jaar en het is echt ideaal. Het is een grote, fijne sportschool en het is ideaal dat ik zo dichtbij woon. Momenteel ben ik nog op zoek naar sponsors voor onder andere mijn jaarabonnement bij Sportcentrum VU.”

Bron: Sportcentrum VU Amsterdam

+ + + + + + + +

Zondag 27 januari 2019 – Amstelveens Nieuwsblad

Amstelveens zeilster Tess Wilschut wint Frieda Vollebregt Prijs voor beste Dames Talent Team van 2018

Op de Algemene Ledenvergadering van de Dutch High Performance Sailing Classes op het Topzeilcentrum van TeamNL in Scheveningen kreeg topzeilster Tess Wilschut uit Amstelveen, samen met haar teammaatje Femke van den Berg, de Frieda Vollebregt Prijs uitgereikt voor beste Dames Talent Team van 2018.

Tess was maar liefst tweemaal genomineerd voor deze prijs voor haar successen in het voorbije jaar, eenmaal met Femke met wie zij vrijwel heel 2018 zeilde en eenmaal met Merle Louwinger met wie zij deelnam aan de Youth Sailing World Championships in Corpus Christi, Texas.

De prijs is vernoemd is naar Frieda Vollebregt van KWV De Kaag. “Zeilmoeder” Frieda geldt algemeen als voortrekker van het internationale dameswedstrijdzeilen in Nederland vanaf 1972.

Bron: Amstelveens Nieuwsblad

+ + + + + + + +

Zaterdag 26 januari 2019 – Amstelveenz

Nieuwe sponsor voor Amstelveens zeiltalent

Het Amstelveense zeiltalent Tess Wilschut heeft een nieuwe sponsor gevonden. Eden Hotels zal de jonge zeilster, die droomt van deelname aan de Olympische Spelen van 2024 in Parijs, gaan ondersteunen. (…)


Bron:
Amstelveenz

+ + + + + + + +


Vrijdag 25 januari 2019 – Amstelveens Nieuwsblad

Nieuwe sponsor voor Amstelveens topsporter Tess Wilschut

Eden Hotels, de Nederlandse hotelketen en familiebedrijf met tophotels door het hele land, is sinds vandaag sponsor van aanstormend Amstelveens zeiltalent Tess Wilschut. Tess bereidt zich aan de Topzeilacademie in Scheveningen voor op deelname aan de Olympische Spelen in 2024 in de Olympische 49erFX-klasse. In de wintermaanden traint zij in Zuid-Europa waar, mede door de watertemperatuur, efficiënter en langer getraind kan worden. Vanaf het voorjaar wordt er weer full time in Scheveningen op de Noordzee getraind en die trainingen sponsort Eden Hotels door haar onderdak te bieden in het Eden Babylon Hotel aan het Bezuidenhout in Den Haag.

Tess (Amsterdam, 2000) zeilt al ruim 12 jaar wedstrijden, waarvan 10 jaar internationaal EuroCups, EK’s en WK’s (kriskras door Europa en van Australië tot in de Verenigde Staten). Begonnen in de tweemans Cadet—waarin zij alleen al in Nederland de meeste prijzen won van de afgelopen 40 jaar!—zeilt zij nu 49erFX (FX staat voor Female Xtreme), de officiële Olympische tweemans skiff voor vrouwen. De 49erFX is een spectaculair racemonster met een gennaker en een dubbeltrapeze; een boot die hoge eisen stelt aan de balans en de atletische kwaliteiten van de zeilers. Als aanstormend talent maakt Tess, sinds begin 2018, deel uit van TeamNL, het Olympische team van het Watersportverbond.


Bron:
Amstelveens Nieuwsblad

+ + + + + + + +

Vrijdag 4 januari 2013 – The Mercury

Wet, wild waiting game

Een van de dierbare momenten uit het verleden. De voorpagina gehaald van de sports section van The Mercury in Australië met een fraaie foto: “The Dutch team of Dafne Wijnbergh and Tess Wilschut (...) show courage to fly a spinnaker in yesterday’s windy conditions.”

Dafne en Tess werden als beste damesteam op het WK wereldkampioen bij de dames (en daarmee winnaars van de Ladies Trophy van de International Cadet Class Association). Met het Nederlandse Team werden zij gesponsord door Van Oord (met logo op de spi).

Volgens hun coach waaide het op dat moment rond de 40 knopen...

Bron: The Mercury, ‘The Voice of Tasmania’

+ + + + + + + +