Tess Wilschut Sailing
Seizoen 2019-2020

2 juni 2020 – Na 14 jaar intensief internationaal wedstrijdzeilen heb ik besloten om, voor nu, een pauze in te lassen...

Afgelopen jaar had ik ervoor gekozen nog niet aan een studie te beginnen om te kijken wat full-time trainen voor de Olympische Spelen nou precies inhoudt en wat dat van mij vraagt. Deze winter heb ik toelatingsexamen gedaan voor de studie Industrieel Ontwerpen aan de TU in Delft en in april hoorde ik dat ik een plek heb weten te veroveren. Na overleg met de topsportcoördinator van de TU werd duidelijk dat de combinatie tussen deze studie en zeilen een hele uitdaging zou worden, maar met goede inzet zeker wel mogelijk. 

Maar de afgelopen twee maanden werd, door de coronacrisis, meer en meer duidelijk dat het internationaal trainen en wedstrijdzeilen in een tweemansboot op topniveau, zoals ik mij dat voorstel, voorlopig niet haalbaar zullen zijn.

Ik stop zeker niet voor altijd. Ik heb nog steeds enorm veel liefde voor de zeilsport en weet zeker dat ik op de een of andere manier terug ga komen. Voor nu vind ik het belangrijk weer de balans te vinden in mijn leven.

Graag wil ik iedereen ontzettend bedanken voor alle steun en vertrouwen die ik heb mogen ontvangen. En ik beloof jullie op de hoogte te houden van de ontwikkelingen!

Last but not least dank aan mijn geweldige sponsors die mij al die jaren zo geweldig gesteund hebben (en die ik natuurlijk al persoonlijk bedankt heb)!

Wat er vooraf ging

Toen mijn oudste broer ging wedstrijdzeilen en ik kon kiezen, óf de komende jaren op de wal wachten tot hij klaar was óf zelf zeilen, was de keuze snel gemaakt. Als zesjarige besloot ik ook te gaan wedstrijdzeilen.

En sinds mijn achtste zeil ik fanatiek internationale wedstrijden. Eerst in de Cadet (waarin ik Belgisch Kampioen, Nederlands [Klasse]Kampioen en, in Australië, officieus Wereldkampioen bij de dames werd), vervolgens in de 29er (waarin ik mij kwalificeerde om Nederland te vertegenwoordigen op het Jeugd WK van World Sailing in Corpus Christi, Texas) en sinds augustus 2018 in de Olympische 49erFX (zie foto) op het Topzeilcentrum van het Watersportverbond in Scheveningen.

Afgelopen jaar heb ik mijn VWO-diploma gehaald en nu zeil ik full-time in het high performance traject als opstap naar de kernploeg. Ik zit in TeamNL en samen met Dewi Couvert zeilde ik de kwalificatiewedstrijden voor de Olympische Spelen 2020 in Tokio. Dit jaar bereid ik mij voor op wat hierna komen gaat. De hele winter train ik in Vilamoura, Zuid-Portugal, en ligt mijn eigen focus op sturen (i.p.v. bemannen). En aan de einder liggen de Olympische Spelen 2024 in Parijs (Marseille).

Zeilen is mijn grote passie: het tactische en strategische spel, het steeds weer verleggen van mijn fysieke grenzen en de uitdaging van het presteren op het allerhoogste niveau...

Op mijn nieuwspagina probeer ik met regelmaat berichtjes te plaatsen om te laten zien waar ik op dat moment mee bezig ben. Die berichten worden meestal ook doorgeplaatst op mijn Facebook pagina.